Dağcılık oldukça ağır bir spordur. Özellikle zirve tırmanışlarında dağcıların hem fiziksel hem de ruhsal yönden sağlam olmaları hedeflerine ulaşmada karşılaşabilecekleri birçok tehlikeyi bertaraf edebilmeleri için şarttır. Ölümcül derecede tehlikeli olabilmesine rağmen birçok dağcı özellikle sekizbinlere tırmanma arzusu ile doludur.

Sekizbinler dünyanın 8000 metre yüksekliğinde olan 14 dağını ifade etmek için kullanılan bir ifadedir. Bu dağlar dağcılar için ölümcül olabilir. Çünkü 5000 metrede oksijen oldukça seyrelir, bu seviyede oksijen deniz seviyesinin neredeyse yarısıdır. 6000 metrede hava öylesine incedir ki ortama alışmanız artık mümkün değildir, ne kadar sağlam olursanız olun boğulduğunuzu hissedersiniz. 7000 metrede artık berrak düşünemezsiniz. 8000 metre ise ölüm bölgesi olarak adlandırılır. Sekizbinler içerisinde ölüm oranı açısından en tehlikeli üç dağ Annapurna, K2 ve Nanga Parbat’tır. [1]

Bu üç dağ için ölüm oranı 1/4 iken dünyanın en yüksek onuncu dağı olmasına rağmen en ölümcül dağ olan Annapurna için ölüm oranı % 32’dir. Dünyanın en yüksek ikinci dağı olan K2 için ölüm oranı % 29, Nanga Parbat için ölüm oranı % 20’dir. Ölüm oranları Dhaulagiri için % 16, Kangchenjunga için % 15, Manaslu için % 10, Gasherbrum I için % 9, Makalu için % 9, Broad Peak için % 5, Everest için % 4’tür. [2]

Dünyanın En Yüksek Dağları (Sekizbinler)

  1. Everest (8848 m): Everest dünyanın en yüksek dağıdır. Nepal ile Çin Tibet Otonom Bölgesi arasında Himalayalar dağ sırasında yer alır. İlk kez 1953 yılında Edmund Hillary ve Tenzing Norgay tarafından zirvesine ulaşılmıştır.
  2. K2 (8611 m): Pakistan-Çin sınırında Karakoram dağlarının en yüksek zirvesidir. K2 ismi, İngiliz Hindistan Büyük Trigonetrik Araştırması sırasında dağın yaygın yerel bir ismi ile karşılaştırılmadığı için verilmiştir.
  3. Kangchenjunga (8586 m): Nepal-Hindistan sınırında yine Himalayalar içinde yer alır. Üç zirvesinden ikisi sınırda yer alırken bir zirvesi Nepal’dedir. 1852 yılına kadar dünyanın en yüksek dağı olduğu düşünülüyordu. İngiliz Hindistan Büyük Trigonetrik Araştırması Kangchenjunga’nun gerçekten dünyanın en yüksek üçüncü dağı olduğunu ortaya çıkardı.
  4. Lhotse (8516 m): Nepal-Tibet Otonom Bölgesi arasında Himalayalar arasında yer alır. Everest’in tırmanma rotasına yakın bir rotaya sahiptir. Lhotse’ye tırmanmak için Everest Ana Kampı’ndan itibaren Üçüncü Kamp geçilenen kadar Everest zirve rotası takip edilir, sonrasında Lhotse yamacında yer alan Reiss vadisine dönülür. İlk kez 1956 yılında tırmanılan Lhotse, Everest’in ihmal edilmiş küçük kardeşi gibidir.
  5. Makalu (8485 m): Yine Nepal-Tibet Otonom Bölgesi arasında Himalayalar arasında yer alan Makalu’ya ilk kez 1955 yılında Jean Franco tırmanmıştır. O yıllarda bir tırmanma ekipinin tümünün zirvelere tırmanması görülen bir olay olmamasına rağmen Makalu’nun zirvesine on kişilik ekibinin tümü tırmanmıştır.
  6. Cho Oyu (8188 m): Nepal-Tibet Otonom Bölgesi arasında Himalayalar arasında yer alan diğer yüksek dağlardan olan Cho Oyu, 8000 metreden uzun olan dağlar arasında oldukça uygun olan eğimi nedeniyle tırmanması en yüksek dağdır.
  7. Dhaulagiri (8167 m): Nepal’de yer alan Dhaulagiri’ye ilk kez13 Mayıs 1960 yılında tırmanılmıştır. Dhaulagiri dünyanın en güzel vadilerinden biri olan Kaligandaki Vadisi ile ayrılmıştır.
  8. Manaslu (8163 m): Sanskritçe’de “zeka” ve “ruh” anlamına gelen Manslu, Nepal’dedir. 1954 yılında yerel halk Tanrıların memnun olmayacağı ve çığ düşmesine sebep olacağına inandığı için Japon bir tırmanış ekibinin dağa çıkmasına engel olmuştur.
  9. Nanga Parbat (8126 m): Pakistan’ın Gilgit Balistan bölgesinde Batı Himalayalar dağ sırasında yer alan Nanga Parbat Sanskritçe’de “çıplak dağ” anlamına gelmektedir. Tibetdilinde ise dağın adı “yüksek dağ” anlamına gelen “Dimaer”dir.
  10. Annapurna I (8091 m): Nepal’de yer alan Annapurna I, her ne kadar dünyanın en yüksek onuncu dağı olsa da oldukça yüksek bir ölüm oranına sahiptir: Bu dağa tırmanışlarda her 100 girişimden 32’sinde bir ölüm olayı gerçekleşmiştir. [3]
  11. Gasherbrum I (8080 m): Pakistan Karakurum sıradağlarında yer almaktadır ve “saklı zirve” olarak bilinir.. Dünyanın en yüksek onbirinci dağı olmasına rağmen Everest’ten dağa tehlikelidir.
  12. Broad Peak (8047 m): Pakistan ve Çin sınırında yer almaktadır.
  13. Gasherbrum II (8035 m): Gasherbrum II, Pakistan’ın Karakurum sıradağlarında yer almaktadır. [4]
  14. Shishapangma (8013 m): Tibet’te yer alan Shishapangma, zirve için kısa rotası ve zirvenin ana kampa yakınlığı nedneiyle Sekizbinler içerisinde tırmanması en kolay dağdır. [5]